Shopping

Alingsås är en mysig småstad, men samtidigt också en stad under ständig förändring. Alingsås ligger ungefär fem mil nordost om Göteborg. Det strategiska läget gör att antalet invånare stadigt växer. Idag finns det 38 000 invånare i Alingsås kommun och ungefär 24 000 i tätorten. Alingsås kallas för Kaféstaden tack vare det stora antalet caféer och bagerier som finns i staden. Andra smeknamn på staden är Potatisstaden (på grund av Jonas Alströmer) och Ljusstaden (på grund av evenemanget Lights in Alingsås). Trots att staden ständigt växer så har Alingsås behållit sin småstadskaraktär, vilket bland annat syns i de mysiga kullerstensgränderna och i de charmiga träbyggnader som finns bevarade från 1700-talen och 1800-talen.

Det mesta finns i Alingsås

I Alingsås finns det mer än 150 butiker som kantar de mysiga kullerstensgatorna. shopping i AlingsåsI centrumkärnan finns såväl de stora butikskedjorna som de små personliga och unika butikerna. I mitten av staden hittar man gågatan och från denna strålar andra handelsfyllda gator. Inte nog med det, två gånger i veckan kan man också handla på den välbesökta torghandeln. I alla vädersträck i utkanten av centrum kan man finna stormarknaderna. Oavsett vad man söker efter så kan man hitta det i Alingsås.

Gratis parkering

Under de senaste åren är det flertalet nya butiker som har öppnats i Alingsås. Dit hör bland annat Kjell & Co, Klädlagret, H&M och Casa Store. Under 2013 öppnas Vimpeln, ett centrumnära handelsområde som är beläget intill Maxi i Alingsås. Där kommer bland annat Clas Ohlson att finnas och det kommer även byggas ett nytt hotell som till stor del kommer likna ett hotell i Örnsköldsvik som jag gillar. Ett plus för den som vill shoppa i Alingsås är att det är gratis att parkera på nästan alla parkeringsplatser i centrum. Man behöver inte heller ha någon p-skiva. Dock gäller det att hålla koll på tidsbegränsningarna som respektive parkeringsplats har. Gallerian Storken ligger mitt i hjärtat av Alingsås. Det är en populär affärsgalleria med ett fyrtiotal byggnader fördelade på två våningar.

Lights in Alingsås

De senaste åren har Alingsås blivit känd för det arrangemang som kallas för Lights in Alingsås. Det är Europas största arrangemang för experimentell ljussättning av offentliga platser. Varje år i oktober besöker hela 70 000 personer detta arrangemang. I samband med Lights in Alingsås brukar butiker och företag göra något extra. Till exempel så ordnas Light Night Shopping under en kväll i oktober. Då håller butiker och caféer öppet lite extra, nämligen mellan 18:00 och 21:00. Under denna shoppingkväll kommer olika erbjudanden och aktiviteter.