Mat och dryck

mat och dryck i AlingsåsAlingsås har länge kallats för caféstaden. Anledningen till detta beror, som så mycket annat i Alingsås, på Jonas Alströmer. Det är också han som gett upphov till att Alingsås kallas för potatisstaden, men det är en annan historia. Alströmer grundade sin textilmanufaktur på 1700-talet och erbjöd ortens kvinnor anställning där. Detta ledde till att kvinnorna inte längre hade tid att baka sitt eget bröd och ur detta växte då Alingsås unika cafékultur fram.

Hög kvalitet på stadens caféer

Idag finns omkring 25 stycken caféer i Alingsås. Tre av dessa har till och med omnämnts i White Guide som har kartlagt hela Sveriges caféer och rangordnat landets bästa caféer med avseende på kvaliteten på bakverk, smörgåsar, dryck, service, miljö och stämningen i caféet. Det visade sig att tre Alingsåscaféer fick plats i guiden, nämligen Café Göta, Ekstedts Bageri och Café samt Nolbygårds Ekobageri och Kafé. Samtliga caféer lyckades dessutom placera sig i kategorin God klass, vilket innebar mellan 24 och 30 poäng av totalt 40.

Café Göta

Café Göta etablerades 1898 och låg då på Nygatan. Därefter flyttade caféet under 1930-talet till Norra Strömgatan, till samma lokaler som de har idag. Caféet fick sin 30-talsinredning som i mångt och mycket fortfarande finns kvar, vilket är unikt och charmigt. På caféet serveras allt ifrån grötfrukost och hemgjorda köttbullar till hembakta finska pinnar och kanelbullar.

Gustav Ekstedts Bageri

På Drottninggatan hittar man Gustav Ekstedts Bageri och Café som har anor ända sedan 1886. Caféet är känt för att ha stadens godaste semlor. Dessutom är deras signum att de har ett brett sortiment av allt från kondiskakor till tårtor och matbröd. Caféet är Alingsås främsta brödleverantör. För allergikerna är caféet ett bra val eftersom de har en tydlig allergiinformation på sin meny. Råvaran och tiden är de viktigaste ingredienserna enligt caféets ägare och de bakar allt från grunden. På baksidan har de en mysig uteservering.

Nolbygårds Ekobageri och Kafé

Nolbygård ligger vid Alingsås norra infart. Caféet är inrymt i ett hus med mer än hundra år på nacken och man har försökt bevara en tidstypisk stämning och miljö. Caféet har satsat på ekologiska råvaror och produkter från lokala och regionala leverantörer. Det finns allt från hembakta kakor och bullar till lättare luncher. Varje dag serveras en brödbuffé där man kan smaka olika sorters bröd och lokalproducerat pålägg. Sommartid kan man fika utomhus i den vackra trädgården.